Jaka dynia jest najzdrowsza?

Dynia to królowa jesieni. To warzywo jest bogate w składniki odżywcze. Nasiona dyni znane są jako jedne z tych, które są najbardziej obfite w niezbędne kwasy tłuszczowe. Ponad to jest niskokaloryczna i bardzo smaczna!

Sezon na dynie w pełni rozkwita. Sklepy zaroiły się od jej odmian i gatunków. Którą dynię powinieneś wybrać? Która z nich jest najzdrowsza?

Jak wybrać odpowiednią dynię?

Najważniejszą częścią dyni, po której możemy poznać, czy jest dobra, jest skórka. Powinna być gładka i jędrna, gdyż szorstkie okazy będą włókniste w środku. Plamy i różne kolory na skórce również nie świadczą o tym, że dynia jest smaczna. Waga dyni powinna być stosunkowo duża w stosunku do jej objętości, a kolor jak najbardziej zbliżony do pomarańczowego (im bardziej pomarańczowa dynia, tym więcej ma witamin).

Jaka jest najlepsza odmiana dyni?

Rodzajów dyni jest naprawdę wiele, dziś jednak skupmy się na trzech najbardziej popularnych.

/Obraz autorstwa Freepik

Dynia zwyczajna. Dynia zwyczajna, czyli taka jaką najczęściej mamy przed oczami, gdy myślimy o tym warzywie. Dokładnie ta sama, którą w Halloween wykorzystujemy jako ozdoba domu czy świecący lampion. Nie jest przyjemnym warzywem do wykorzystania w kuchni. Jest wyjątkowo duża i ciężka do użycia w całości na raz, ma twardą skórkę, którą trzeba obierać, a jej konsystencja jest wodnista. W smaku również brakuje aromatu.

Jednak mimo tego, posiada ona wiele właściwości zdrowotnych. Odmiana znalazła zastosowanie w domowej terapii wielu schorzeń. Jej miąższ polecany jest w przypadku przewlekłych zaparć, jako środek regulujący pracę układu pokarmowego.

/Obraz autorstwa fahrwasser na Freepik

Dynia piżmowa. Ta odmiana przypomina swoim kształtem gruszkę. Ma jasny pomarańczowy kolor i niewiele pestek. Skórka jest twarda i trzeba ją obrać, ale cały wysiłek wynagradza jej smak, bo dynia ma wspaniałą maślaną konsystencję i charakterystyczny, lekko orzechowy smak. Doskonale nadaje się jako baza do różnych sosów lub może być dodawana do zup, gulaszów i zapiekanek.

Dynia piżmowa to kabaczek, który ma wysoką zawartość witaminy B6 i potasu. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy i poprawia nastrój. Pomaga osobom, które cierpią na częste skurcze mięśni, szybko się denerwują lub cierpią na zaburzenia rytmu serca. Zawartość witaminy C pomaga układowi odpornościowemu zwalczać infekcje.

Ten gatunek dyni wykazuje także właściwości przeciwzapalne, jej pestki działają przeciwpasożytniczo.

/Obraz Stefan Schweihofer z Pixabay

Dynia Hokkaido. Uważana za jedną z najzdrowszych.  Jest niewielkich rozmiarów i ma kształt przypominający cebulę. Występuje w różnych kolorach. Dodatkowo dynia Hokkaido ma niezwykle cienka i delikatną skórkę, dzięki czemu nie musimy jej obierać. Dynię hokkaido, jaką jedną z niewielu, można jeść ze skórą, na surowo. Ma też nieco inne właściwości.

Miąższ hokkaido ma kolor intensywnie pomarańczowy. Zawiera więcej beta-karotenu niż marchewka. Składnik ten pozytywnie wpływa na wzrok, hamuje proces starzenia się komórek, wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci.

Dynię te powinny spożywać osoby, chcące uzupełnić niedobory lub wzbogacić swoją dietę w magnez, fosfor i potas. Gatunek ten zawiera spore ilości tych składników mineralnych.

Kto nie powinien jeść dyni?

Dynia, ze względu na wysoką wartość indeksu glikemicznego, nie jest polecana diabetykom oraz osobom chorującym na insulino odporność. Można ją jednak spożywać pod warunkiem prawidłowego skomponowania posiłku, w którym znajdzie się także źródła białka i tłuszczów.

_________________________________

Autor: Magdalena Chowaniec

Autor zdjęcia głównego: Freepik

Materiały źródłowe: doz.pl, zywienie.abcdzdrowie.pl, masteofficial.co

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.