Mole atakują suszone grzyby! Sprawdź jak je zabezpieczyć

Sezon na grzyby już trwa, a Polacy szturmują lasy, by je zbierać. Należy jednak zachować ostrożność. Grzyby mają bardzo krótki termin przydatności do spożycia i muszą być szybko przetwarzane! Dlatego często nie zawsze jesteśmy świadomi niektórych ich drobnych wad. Musimy koniecznie zabezpieczyć suszone grzyby przed molami i robakami. Dowiedz się, jak temu zapobiec i jak pozbyć się robaków z suszonych grzybów, jeśli wcześniej ich nie zauważysz!

Jak uchronić grzyby przed atakiem moli?

Mole kuchenne to małe owady, które rozwijają się na suchej żywności, takiej jak cukier, zboża, mąki, ryż i właśnie grzyby suszone. Rozmnażają się niezwykle szybko, składając do 170 jaj jednocześnie.

Suszone grzyby mogą przetrwać nawet do 3 lat i wciąż nadawać się do spożycia. /Obraz H B z Pixabay

Aby uchronić się przed pojawieniem się moli spożywczych, grzyby po wysuszeniu powinny być przede wszystkim przechowywane w odpowiednich warunkach. Jeśli od początku zadbasz o odpowiedni pojemnik do przechowywania, unikniesz tego problemu na dobre. Wystarczy bowiem, aby uniemożliwić molom dostanie się do grzybów. Szklane lub plastikowe pojemniki pomogą Ci utrzymać grzyby w najlepszych warunkach przez cały rok. Możesz je przechowywać w dużym szklanym słoju z dobrym zakręcanym zamknięciem – brak szczelin pozwoli owadom dostać się do środka i zepsuć grzyby! Świetnym sposobem na przechowywanie suszonych grzybów są szklane słoiki lub przetworzone słoiki po dżemie. Są one szczelne i nie pozwolą wilgoci dostać się do środka ani na zewnątrz.

W żadnym wypadku nie przechowuj suszonych grzybów w reklamówkach, ponieważ najprawdopodobniej zepsują się, gdy dopadnie je pleśń. Nie używaj także płóciennych worków – to niemal gwarancja obecności moli.

Jak zabezpieczyć grzyby w słoikach?

Oprócz szczelnego zamknięcia słoika z suszonymi grzybami, dodanie kilku rzeczy pomoże ochronić je przed molami i pleśnią. Możemy dodać kilka ziaren ryżu, który wchłania wilgoć i minimalizuje ryzyko wystąpienia pleśni. Znaną metodą jest również dodanie dwóch lub trzech liści laurowych, które mają zapach, który teoretycznie odstrasza mole kuchenne.

_________________________________

Autor: Magdalena Chowaniec

Autor zdjęcia głównego: Anh Nhi Đỗ Lê

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.